RDM consultant

Research Data Management (RDM) is niet meer weg te denken in het wetenschappelijk onderzoek. RDM omvat onder meer de manier waarop onderzoeksdata worden beheerd; vanaf het moment van creatie, tot het moment van publicatie en het preserveren. Gedurende dit proces worden de data beheerd conform de FAIR (findable, accessible, interoperable en reusable) principes.
ICTS, de centrale IT afdeling van de KU Leuven, die diensten en infrastructuur voor de onderzoekers van de KU Leuven aanbiedt, wil zijn diensten uitbreiden om zo de onderzoekers te ondersteunen bij de nieuwe uitdagingen van datamanagement. Geïnspireerd door de grote Europese initiatieven wil de KU Leuven een Research Data Management project opstarten om zo twee RDM platformen op te bouwen. Eén platform zal opgebouwd worden voor de brede KU Leuven academische wereld. Het andere platform zal geïntegreerd worden in het Vlaams Supercomputing Center (VSC) en zal gebruikt worden door onderzoekers van alle Vlaamse universiteiten, onderzoeksinstellingen en industrie die grote hoeveelheden data verwerken op de High Performance Computing Clusters (HPC).
Binnen ICTS staan klantgerichte medewerkers in voor de ondersteuning van wetenschappers die gebruik maken van de RDM platformen. Om het RDM support team te versterken zijn we op zoek naar een enthousiaste RDM consultant met een passie voor IT oplossingen, wetenschap en datamanagement.

Ben je benieuwd waarom je toekomstige collega's graag bij ICTS werken? Laat je inspireren via:

Als RDM consultant zal je de kloof dichten tussen de onderzoekers, hun data stewards en de IT oplossingen.

Jij hebt een goed beeld van alle services die in het kader van RDM kunnen worden gebruikt, je hebt ze in de vingers en kan ze als beheerder inrichten voor specifieke gebruikers. Het gaat hier om een brede waaier aan storage oplossingen, metadata oplossingen, archiveringsoplossingen, data-ingest omgevingen, analyse oplossingen,…

Wanneer je concrete vragen van onderzoekers op je bord krijgt; ga je in eerste instantie op zoek naar de specifieke noden van de onderzoekers. Samen met je collega’s probeer je dit te vertalen in oplossingen gebaseerd op de RDM services die ICTS aanbiedt. Vervolgens sta je de onderzoeker bij in het opzetten van de hele datalife cycle en ben je het aanspreekpunt voor vragen.

Je bent ook in staat om in de middleware,  die de onderzoeksdata en de bijhorende metadata beheert, workflows en regels te programmeren, zodat voor de onderzoeker het werk maximaal kan worden geautomatiseerd.

Daarnaast help je ook de RDM services kenbaar te maken. Je geeft opleidingen, infosessies en gaat in overleg met professoren om hen de mogelijkheden van services uit te leggen.

Binnen deze context kan je de functie als volgt omschrijven:

  • Je zoekt proactief contacten met onderzoekers, bouwt een sterk netwerk met hen uit en wordt hun contactpersoon wat betreft de implementatie van RDM.
  • Je werkt samen met de onderzoekers, adviseert en assisteert hen in de praktische implementatie van data management processen op basis van de beschikbare RDM tools.
  • Je vertaalt de noden van de onderzoekers naar haalbare en betaalbare services.
  • Voor specifieke gebruikers bouw je verder mee aan de RDM tools om personalisaties of nieuwe functionaliteiten te kunnen uitvoeren.
  • Je werkt nauw samen met de vakexperten binnen ICTS, het multidisciplinaire RDM-Competence Center en met andere RDM experten en ondersteuners binnen DOC, LIBIS en de Bibliotheek.
  • Je organiseert events en workshops voor onderzoekers.
  • Je schrijft documentatie en ontwerpt trainingen.
  • Je volgt actief de trends en ontwikkelingen in Research Data Management
  • Je neemt deel aan initiatieven binnen de universiteit i.k.v. onderzoeksondersteuning.
  • Je houdt vinger aan de pols wat betreft onderzoeksbeleid, -financiering en gerelateerde regelgeving.

Profiel:

  • Je hebt een masterdiploma van een studierichting met een sterke focus op IT (informatica, computerwetenschappen, beleidsinformatica, ICT…) of bent gelijkwaardig door ervaring. 
  • Je hebt bij voorkeur 3 jaar ervaring in een onderzoekscontext.
  • Je hebt kennis en ervaring van methoden en technieken voor het verwerken van onderzoeksdata.
  • Je bent bekend met het beheer van onderzoeksdata, metadata en de FAIR data principes.
  • Je beschikt over goede mondelinge en schriftelijke communicatievaardigheden.
  • Je hebt gedegen kennis van Unix/Linux, inclusief ervaring met scriptingtalen (bijvoorbeeld shell scripting). 
  • Je hebt aantoonbare programmeerervaring (bijvoorbeeld C/C++, Python, Java, Perl). 
  • Je hebt ervaring met het gebruik van datamanagement tools of bent bereid snel kennis te verwerken (bijvoorbeeld iRODS)
  • Je bent een teamspeler en je werkt resultaatgericht met zin voor orde en kwaliteit. 
  • Je bent service- en klantgericht.
  • Je spreekt en schrijft vlot in het Engels. Je bent bereid om Nederlands te leren.
  • Je hebt een sterk analytisch inzicht, bent pragmatisch ingesteld en denkt oplossingsgericht.
  • Je hebt een gezonde verantwoordelijkheidszin.

Aanbod:

Wij bieden een voltijds contract van onbepaalde duur in een boeiende, innovatieve en flexibele omgeving waarbij je de kans krijgt om extra rollen op te nemen.  Je bent omringd door vakexperten die je intensief begeleiden. Werk, fun en vrije tijd zijn bij ICTS in evenwicht.  

Ben je onmiddellijk inzetbaar in alle opdrachten van deze job, heb je de nodige competenties en past ook je manier van aanpakken en samenwerken al helemaal in ons team,  dan start je in graad 8. Beloftevolle kandidaten die nog niet alle opdrachten meteen kunnen opnemen of nog een specifiek opleidingstraject moeten doorlopen starten in graad 7. Graad 9 is uitzonderlijk weggelegd voor kandidaten die reeds van bij de start, omwille van doorgedreven kennis en ervaring, extra verantwoordelijkheden kunnen opnemen. 

Meer informatie is te verkrijgen bij mevrouw Kath Leenknecht, tel.: +32 16 37 63 24.
Solliciteren voor deze vacature kan tot en met 04/07/2022 via onze online sollicitatietoepassing